Skip to main content

Tο WIFT GR στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος»

Μια νέα συνεργασία εγκαινιάζει τον Ιούνιο το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» στο πλαίσιο της 2ης διοργάνωσης. Το WIFT GR ανήκει σε ένα παγκόσμιο δίκτυο που ξεκίνησε το 1973 στο Λος Αντζελες και σήμερα είναι το κορυφαίο δίκτυο γυναικών και εν γένει θηλυκοτήτων που απασχολούνται στους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων στην Ελλάδα και αποτελεί μέρος ενός διεθνούς δικτύου με περισσότερα από 50 παραρτήματα σε έξι ηπείρους, που εκπροσωπούν περισσότερα από 15.000 μέλη και εργάζονται για τον ίδιο στόχο: την ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Το WIFT GR αναδεικνύει τα επιτεύγματα των γυναικών στον οπτικοακουστικό χώρο και παρέχει πρόσβαση σε μια υποστηρικτική κοινότητα ομοίων που δρα υπέρ των συμφερόντων των γυναικών. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» στηρίζει τη δράση του WIFT GR και με μεγάλη χαρά συνδιοργανώνει μία συζήτηση πάνελ με προβολή δύο ταινιών μικρού μήκους από γυναίκες δημιουργούς. Με αφορμή την προβολή η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και θα απλώνεται σε επιμέρους θεματικές όπως το δικαίωμα της επιλογής στην μητρότητα, την άμβλωση και το κρίσιμο ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Τα σημεία αυτά θα τεθούν στη συζήτηση και θα αναλυθούν μέσα από το γυναικείο βλέμμα της κινηματογραφικής δημιουργίας.

Συζήτηση πάνελ με θέμα «Ένα γυναικείο κινηματογραφικό βλέμμα»

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023, 19:00, Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο Αιγίου

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023 στις 19:00 στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο Αιγίου το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» θα υποδεχτεί σημαντικές ομιλήτριες, οι οποίες θα ρίξουν φως στην ουσία των πραγμάτων, σε πεδία που εν μέρει μένουν στο σκοτάδι.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν: η Λένα Ράμμου, σύμβουλος διοίκησης οπτικοακουστικού τομέα και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του WIFT GR, η Λίτσα Γιαννοπούλου, Γ.Γραμματέας της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, η Γιούλικα Σκαφιδά και η Δώρα Χρυσικού, ηθοποιοί και μέλη του WIFT GR, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η Μιρέλλα Λεγάκη, οικονομολόγος, μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Κινημ/φικών Λεσχών Ελλάδας και μέλος ΔΣ του WIFT GR.

Λένα Ράμμου

Σύμβουλος διοίκησης οπτικοακουστικού τομέα – Αντιπρόεδρος του WIFT GR

Εργάζεται ως σύμβουλος διοίκησης και διαχείρισης στον οπτικοακουστικό τομέα από το 1996. Από το 2007 είναι σύμβουλος Ευρωπαϊκών Οπτικοακουστικών Προγραμμάτων στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ ήταν υπεύθυνη Γενικού Συντονισμού του Οργανισμού από το 2010 έως το 2016. Ήταν εκδότρια του διμηνιαίου περιοδικού «Κινηματογραφιστής», project manager του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος «EUforia», Εκτελεστική Διευθύντρια του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, Διευθύντρια του τμήματος Κινηματογράφου και Επικοινωνίας στο αγγλόφωνο Κολλέγιο Campus Arts and Sciences, ενώ έχει συνεργαστεί για πολλά χρόνια ως σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του MEDIA Desk Hellas. Έχει Bachelor στην Κινηματογραφική Παραγωγή από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (G.P.A. 4), και ΜΒΑ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Οπτικοακουστικών και Πολυμέσων από το Haute Ecole “Group ISHEC – ISC Saint-Louis – ISFSC”. Διευθύνει τη μη κερδοσκοπική εταιρεία AEGEAN MEDIANET, με αντικείμενο την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στον ο/α τομέα.

Λίτσα Γιαννοπούλου

Γ.Γραμματέας της Ενωσης Γυναικών Ελλάδας

Είναι πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών & Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει  Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στις Επιστήμες της Αγωγής κι Εκπαίδευσης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είναι  επίσης πτυχιούχος  Παιδαγωγικών Σπουδών της Σχολής ΠΑΤΕΣ-ΣΕΛΕΤΕ Πατρών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης, Πολιτιστικής Διαχείρισης,  Βιώσιμης Ανάπτυξης,  Εφαρμογής Κοινοτικών Πολιτικών, Χρηματοδότησης & Ελέγχου Κοινοτικών Πόρων, Ισότητας των δύο φύλων. Εργάζεται στο Υπουργείο Παιδείας από το 1986.

Δώρα Χρυσικού

Ηθοποιός

Η Δώρα Χρυσικού είναι ηθοποιός. Τελείωσε την δραματική σχολή «The Arts Educational School» στο Λονδίνο. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιςτημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κλινική Ψυχολογία του “University of Seattle” . Δουλεύει στο θέατρο από το 1999.

Έχει συμμετάσχει σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές. Στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο στις ταινίες «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού» και « Το Βλέμμα του Οδυσσέα».

Μιρέλλα Λεγάκη

Oικονομολόγος, μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Κινημ/φικών Λεσχών Ελλάδας και μέλος ΔΣ του WIFT GR

Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Αρσάκειο Τοσίτσειο Εκάλης.

Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΕΚΠΑ) όπου αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής και στην συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Surrey (HB) με ειδίκευση στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και  Marketing.

Μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά.

Εργάστηκε ως Οικονομολόγος σε πολυεθνικές εταιρείες και ίδρυσε την επιχείρηση ιατρικών οφθαλμολογικών προϊόντων Midi Medical.

Ιδρυσε και διηύθυνε την Γκαλερί Pro-Art στην οδό Καλλιδρομίου, Εξάρχεια.

Το 2016 ίδρυσε εθελοντικά την Κινηματογραφική Λέσχη Αγ.Παρασκευής με σκοπό την διάδοση της κινηματογραφικής τέχνης σε ευρύτερο κοινό, την κινηματογραφική παιδεία και την συνεργασία με σχετικούς πολιτιστικούς φορείς. Διετέλεσε Πρόεδρος του σωματείου επί πέντε έτη και σήμερα είναι Γ.Γραμματέας.

Για την εξυπηρέτηση των σκοπών της Λέσχης και την επιμόρφωση, συνεργάστηκε με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, την ΕΣΠΕΚ,  διακεκριμένους σκηνοθέτες, διευθυντές φωτογραφίας και ηθοποιούς.Διοργάνωσε ημερίδα σε συνεργασία με την Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπ. Παιδείας με θέμα “Κινηματογράφος και Εκπαίδευση” και προβολές ταινιών σε σχολεία του δήμου Αγ.Παρασκευής. Διοργάνωσε επίσης ανοιχτά σεμινάρια κινηματογράφου με ελεύθερη είσοδο και με την ευγενική προσφορά διακεκριμένων κινηματογραφιστών. Συνεργάστηκε επιτυχώς και εθελοντικά με τον Δήμο Αγ.Παρασκευής επί Δημαρχίας Γιάννη Σταθόπουλου για την από κοινού με την Λέσχη διοργάνωση εκδηλώσεων που προάγουν την κινηματογραφική τέχνη σε συνδυασμό με άλλες τέχνες («Μουσική και Κινηματογράφος», συναυλία με προβολή στην βίλα Ιόλα) και κοινωνικές δράσεις όπως η ημερίδα για την καταπολέμηση του γυναικείου trafficking με προβολή σχετικής ταινίας και σε συνεργασία με το Υπ.Εξωτερικών και την Γεν.Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Καμπανέλλη του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων για τις επετειακές εκδηλώσεις του Λογοτεχνικού Ετους 2021 «Ιάκωβος Καμπανέλλης» του ΥπΠο, συμπεριλαμβανομένου κινημ/φικού αφερώματος. Είναι άμισθη Σύμβουλος του Δημάρχου Νάξου Δημήτρη Λιανού σε θέματα Πολιτισμού.

Ως Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κινημ/φικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ) διετέλεσε μέλος της Κριτικής Επιτροπής για το Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας της ΟΚΛΕ 2021 του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Είναι μέλος ΔΣ της ΟΚΛΕ και του WIFT GR (Γυναίκες στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση-Ελλάδα).

Εργάστηκε εθελοντικά στην διοργάνωση του 6ου Φεστιβάλ  WIFT GR “50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο” 2022 ως σύμβουλος προγράμματος και υπεύθυνη προώθησης της διοργάνωσης στα ΜΜΕ. Είναι μέλος της επιτροπής για το Βραβείο WIFT GR 2023 του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης θα προβληθούν δύο από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους των τελευταίων ετών:

• I Am Mackenzie (2019)

Σκηνοθεσία: Άρτεμις Αναστασιάδου

Παγιδευμένο ανάμεσα στην τοξική αρρενωπότητα, ένα λαμέ φόρεμα και έναν εφηβικό έρωτα, ένα αγοροκόριτσο από το επαρχιακό Τέξας, βιώνει την αναζήτηση της έμφυλης ταυτότητας, το ναι και το όχι στην ερωτική πράξη. Μία ιστορία ενηλικίωσης γεμάτη ερωτηματικά.

• Memoir of a Veering Storm (2022)

Σκηνοθεσία: Σοφία Γεωργοβασίλη

Ένα πρωινό́ του Σεπτέμβριου μια καταιγίδα πλησιάζει την πόλη. Ένα 15χρονο κορίτσι το σκάει από́ το σχολείο και με τη βοήθεια του φίλου της, πάει στο νοσοκομείο. Εκεί́, θα αντιμετωπίσει απότομα την ενηλικίωσή της.

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 25 Ιουνίου 2023 στους χώρους του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου Αιγίου.

webpage

facebook

instagram

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *