Skip to main content

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ TOΥ WIFT GR στο πλαίσιο του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Τα «Market Talks» της Αγοράς Ντοκιμαντέρ του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017, στο «Δωμάτιο με θέα» του Ολύμπιον, στο πλαίσιο του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την επιτυχημένη σειρά συζητήσεων όπου διακεκριμένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου δίνουν χρηστικές πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές στους έλληνες και ξένους ντοκιμαντερίστες που παρευρίσκονται στη φετινή διοργάνωση.

Στην εκδήλωση του Σαββάτου το λόγο είχαν οι Αύρα Γεωργίου (σκηνοθέτιδα) και η Ντέπυ Βρεττού (commissioning editor) εκ μέρους της ένωσης WIFT Greece / Women in Film & Television, που προασπίζεται και προωθεί τα δικαιώματα γυναικών σκηνοθετών στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Η Ντέπυ Βρεττού αναφέρθηκε στην ιστορία της οργάνωσης WIFT, που ξεκίνησε το 1972 από το Λος Άντζελες και συγκεκριμένα από μια δημοσιογράφο του The Hollywood Reporter με σκοπό να φέρει κοντά τις γυναίκες που εργάζονται στο Χόλιγουντ για να μιλήσουν για τα δικαιώματά τους. Στη συνέχεια, η ένωση επεκτάθηκε σε όλες τις ΗΠΑ και μάλιστα ένα από τα πιο ισχυρά σωματεία είναι αυτό της Νέας Υόρκης. Το 2000 το WIFT πέρασε στην Αγγλία, το 2007 στο Τορόντο του Καναδά και το 2017 πλέον και στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η Αύρα Γεωργίου επισήμανε ότι υπάρχουν παραρτήματα του WIFT σε όλο τον κόσμο, εκφράζοντας ωστόσο την ευχή τέτοιου είδους ενώσεις να μην ήταν απαραίτητες. Ωστόσο, όπως είπε η ίδια, στη σημερινή εποχή συχνά τα δικαιώματα των γυναικών παραγκωνίζονται και υπάρχει μεγάλη ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα. «Χρειαζόμαστε εσάς, τη δύναμη όλων σας» πρόσθεσε η Αύρα Γεωργίου, καλώντας σε συμμετοχή στην πρώτη συνάντηση του WIFT Greece που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου στην Αθήνα. «Χρειαζόμαστε περισσότερες ιδέες, περισσότερη ενέργεια για αυτή την ένωση», συμπλήρωσε η σκηνοθέτιδα.

Η Ντέπυ Βρεττού επισήμανε στη συνέχεια ότι σκοπός του WIFT είναι να προωθήσει τις γυναικείες ταινίες και να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων γυναικών κινηματογραφιστών. Υπάρχει ένα παγκόσμιο ζήτημα με τη χρηματοδότηση των γυναικών δημιουργών, καθώς και σχέδια για την επέκταση της ένωσης και στην Αφρική και στην Ινδία, όπου ανθεί η τεράστια βιομηχανία του Bollywood, όπως επίσης υπάρχουν και πολλά ζητήματα που αφορούν στα δικαιώματα των γυναικών. Το σχέδιο για την Ελλάδα είναι να ακολουθήσουν και άλλες πόλεις, εκτός της Αθήνας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυο που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών.

Παρότι το WIFT είναι μια γυναικεία ένωση, πρόσθεσε η Αύρα Γεωργίου, είναι ευπρόσδεκτοι και οι άνδρες, που μπορούν να γίνουν WIFT Friends. «Είναι σημαντικό γιατί πρέπει να προωθήσουμε τη δικτύωση των γυναικείων ταινιών και να γνωριστούμε μεταξύ μας, να συνειδητοποιήσουμε πόσες γυναίκες εργάζονται στο χώρο, να αποκτήσουμε περισσότερη δουλειά και καλύτερη αμοιβή. Στον Καναδά, την Σουηδία και την Ισλανδία είναι εξαιρετικά δραστήριοι στο θέμα αυτό και χρειάζεται να καλλιεργηθεί αυτός ο τρόπος σκέψης και στην Ελλάδα. Σκοπός μας είναι να έχουμε παρουσία σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, να συλλέξουμε πρόσφατες παραγωγές και να κάνουμε πιο έντονη την παρουσία μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Ντέπυ Βρεττού καλωσόρισε στην εκδήλωση τη γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό και μαζί αναφέρθηκαν στο θέμα της δημιουργίας ειδικής θεματικής για γυναίκες δημιουργούς στο Φεστιβάλ, κάτι που όπως ανέφερε η κ. Ζαλαντό πρέπει να συζητηθεί από την καλλιτεχνική ομάδα και την ομάδα επιλογής προγράμματος.

Από την πλευρά της, η Αύρα Γεωργίου τόνισε ότι η ένωση δεν αφορά μόνο σκηνοθέτιδες, καθώς υπάρχουν πολλές γυναίκες σε διάφορους τομείς εργασίας στην κινηματογραφική βιομηχανία που δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα και τους ίδιους μισθούς με τους άνδρες και είναι πολύ σημαντικό να προστατευτούν και αυτά τα δικαιώματα.