ΣΟΦΙΑ ΚΑΪΤΑΤΖΗ – ΓΟΥΙΤΛΟΚ, BA. MA. PhD.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

 

 

 

Η Δρ. Σοφία Καϊτατζή – Γουίτλοκ είναι:

 

Πολιτικός επιστήμων – επικοινωνιολόγος. Kαθηγήτρια επικοινωνίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά από σχετική ομόφωνη κρίση εκλογής. Στη θέση της επίκουρης καθηγήτριας υπηρετεί από τότε που πρωτοεκλέχτηκε, το 2003. Το 1998 εκλέχτηκε, επίσης ομόφωνα, στη θέση της λέκτορος επί θητεία και στη θέση αυτή υπηρέτησε κατά την πενταετία 1998-2003.

 

Το Φεβρουάριο του 2011 εκλέχτηκε στη βαθμίδα της πρωτοβάθμιας καθηγήτριας, με εννέα ψήφους επί δέκα παρόντων εκλεκτόρων, σε μια νέα θέση στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ και συγκεκριμένα στο αντικείμενο: ‘Πολιτική Επιστήμη και Πολιτική Επικοινωνία’. Εκκρεμούν οι σχετικές διαδικασίες διορισμού.

 

 

Είναι εμπειρογνώμων σε θέματα πολιτικής επικοινωνιακών συστημάτων. Με την ιδιότητα αυτή, από το 1994, έχει διατελέσει σύμβουλος πολιτικής επικοινωνιών δημόσιων φορέων στην Ελλάδα (Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων – Ι.Ο.Μ., Υπουργείο Τύπου) και την Ευρωπαϊκή Ένωση Συγκεκριμένα υπήρξε σύμβουλος δύο προέδρων της ‘Επιτροπής Media, Youth and Culture’ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: της Luciana Castellina (1994-1996) και της Carole Tongue (1996-1998).

 

Υπήρξε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ερευνητικού Προγράμματος COST A 20, και του ομώνυμου Δι-ευρωπαϊκού Δικτύου Επικοινωνιολόγων Ερευνητών, για την περίοδο 2001-2004. Το ερευνητικό αντικείμενο του Προγράμματος COST A 20 είναι: Οι επιδράσεις του Διαδικτύου στα Άλλα Μέσα Επικοινωνίας στην Ευρώπη, (The Impact of the Internet on the Mass Media in Europe) το οποίο ξεκίνησε το 2001 και ολοκλήρωσε τη δράση του το Μάιο του 2006.

 

Είναι αιρετό μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου (International Council) της Διεθνούς Ένωσης για την Έρευνα στα Μέσα και την Επικοινωνία – ΔΕΕΜΕ (International Association for Media and Communication Research – IAMCR) που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.

Πρώτη θητεία: 2004-2008. Δεύτερη, τρέχουσα θητεία 2008-2012.

 

Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Δράσης (Τask Force) της ΔΕΕΜΕ / IAMCR για την Παγκόσμια Σύνοδο για την Κοινωνία της Πληροφορίας (World Summit on Information Society – WSIS).

 

Υπήρξε πρόεδρος του Τομέα ‘Πολιτικής Επικοινωνίας’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Επικοινωνία (European Communication Research and Education Association – ECREA).

Πρώτη θητεία 2005/06 έως 2008. Δεύτερη θητεία, μετά τις σχετικές εκλογές της Συνόδου της Βαρκελώνης, Νοέμβριος 2008 – Οκτώβριος 2010.

 

Είναι συγγραφέας τριών αυτοτελών βιβλίων και πάνω από πενήντα επιστημονικών δημοσιεύσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα είναι συγγραφέας του νέου βιβλίου:
Μορφές και Μέσα Πολιτικής Επικοινωνίας’ 2010, (σελ. 593), Θεσσαλονίκη, Εκδόσεις University Studio Press.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί διδακτέα ύλη σε δύο τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

 

Συγγραφέας του βιβλίου: ‘Europe’s Political Communication Deficit’ (σελ. 333), Arima – Abramis Academic Publishers, Bury St. Edmunds.

Το βιβλίο έχει τύχει θετικής κριτικής αποτίμησης σε επιστημονικά και επιστημονικά περιοδικά του πεδίου μας και ευρύτερης ερευνητικής και διδακτικής αξιοποίησης, καθώς και αναγνώρισης από ευρωπαϊκούς οργανισμούς και θεσμούς.

 

Συγγραφέας του βιβλίου: : ‘Η Επικράτεια των Πληροφοριών’, (σελ. 480), Αθήνα, Εκδόσεις Κριτική.

Για πολλά χρόνια το βιβλίο αποτελεί διδακτέα ύλη σε πολλά  πανεπιστημιακά τμήματα της Ελλάδας. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2004 – 2005 ειδικά διδασκόταν σε δώδεκα αντίστοιχα τμήματα. Τα βιβλίο έχει τύχει ευρείας θετικής κριτικής αποτίμησης σε επιστημονικά και ειδικά περιοδικά, καθώς και ευρύτερης ερευνητικής και συγγραφικής αξιοποίησης.

 

 

Έχει μεταφράσει και επιμεληθεί το βιβλίο του Steven Lukes: ‘Εξουσία: Μια Ριζοσπαστική Θεώρηση, Εκδόσεις Σαββάλας, ενώ στο ίδιο σύγγραμμα έχει συγγράψει και μια Εισαγωγική μονογραφία με τίτλο: ‘Η Δύναμη της άγνοιας και η Υποταγή’.

 

Έχει συν-επιμεληθεί το βιβλίο: ‘Καινοτομίες και Προκλήσεις στα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ’, 2006, Θεσσαλονίκη, University Studio Press, ενώ στον ίδιο τόμο συνυπογράφει την ‘Εισαγωγή’ και συμμετέχει με ένα αυτοτελές κεφάλαιο.

Το εν λόγω συλλογικό βιβλίο έχει τύχει αναγνώρισης και θετικής κριτικής αποτίμησης σε ειδικά περιοδικά και τον ημερήσιο τύπο, ενώ αξιοποιείται ερευνητικά και διδακτικά.

 

Προσκεκλημένη επισκέπτρια καθηγήτρια σε Προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών από πλειάδα Ευρωπαϊκών και διεθνών Πανεπιστημίων

 

Συμμετέχει σε ένα ευρύ δίκτυο διεθνών συνεργασιών τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως με επίκεντρο ερευνητικά, συγγραφικά και αναπτυξιακά διδακτικά εγχειρήματα.

Ενδεικτικά συμμετείχε πρόσφατα στη συλλογική συγγραφή και δημοσίευση δύο παγκόσμιας εμβέλειας τόμων:

 

[α] ‘The Global Encyclopedia of Alternative Media’, (editor: prof. John Downing, University of Illinois), Sage.

 

[2] ‘The Handbook of Political Economy of Communications’ (editors: Wasko, J. University of Oregon, G. Murdoch, University of Loughborough, H. Souza, University of Minho), Blackwell.

 

Συμμετείχε στην εκπόνηση της ερευνητικής πρότασης με τίτλο: ‘Plural Media, στο 7ο ΠΠ / FP7, υπό τη συντονιστική ευθύνη του καθηγητή Paolo Mancini.

 

Συμμετέχει παραγωγικά και ερευνητικά στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας / Global Environmental Journalism Initiative (GEJI) των προγραμμάτων συνεργασίας – Ευρωπαϊκή  Ένωση – Αυστραλία, 2008-2011.

 

Συμμετέχει ενεργά από το 1998 στα Προγράμματα Ανταλλαγών της ΕΕ  Σωκράτης – Έρασμος και στο συναφές Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του ΤΔ&ΜΜΕ του ΑΠΘ, το οποίο παρέχει ένα πλήρες αγγλόγλωσσο διδακτικό πρόγραμμα κάθε Εαρινό Εξάμηνο.

 

 

ΣΠΟΥΔΕΣ

1996                Ανακηρύσσεται Διδάκτωρ Eπικοινωνιολογίας – Πολιτικής Επικοινωνιών από το Πανεπιστήμιο Ουέστμινστερ του Λονδίνου, Τμήμα Γλωσσών, Δικαίου και Επικοινωνίας. Η διδακτορική της διατριβή τιτλοφορείται: Ευρωπαϊκή Πολιτική στον Οπτικοακουστικό Τομέα: Ένας Άπιαστος Στόχος, (European Audiovisual Policy-making: an Elusive Target) και πραγματεύεται τις διαρθρωτικές αλλαγές στο επικοινωνιακό πεδίο, τις συναφείς πολιτικές στο υπερ-εθνικό επίπεδο, ΕΚ/ΕΕ, στο πλαίσιο των διαδικασιών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και των τάσεων της απορρύθμισης και της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας των πληροφοριών.

 

1991-1992       Ειδικεύεται στα νέα διεθνή δίκτυα επικοινωνιών, ΜΜΕ και εξατομικευμένων δικτυακών μέσων, με έμφαση στις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές τους προοπτικές και επιπτώσεις, στο City University του Λονδίνου. Της απονέμεται ο μεταπτυχιακός τίτλος: Μάστερ Επικοινωνιακών Πολιτικών (MSc.). Η μεταπτυχιακή διατριβή της τιτλοφορείται: Ευρωπαϊκή Τηλεόραση – Στρατηγική και Υλοποίηση.

 

1980                Ολοκληρώνει τις πρώτες πανεπιστημιακές της σπουδές στις πολιτικές επιστήμες και την επικοινωνία και της χορηγείται το Πτυχίο των Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Uppsala, της Σουηδίας. Το πτυχίο αναγνωρίζεται από το ΔΙΚΑΤΣΑ ως ισότιμο και αντίστοιχο με τα πτυχία: Πολιτικών Επιστημών των αντίστοιχων Ελληνικών Πανεπιστημίων.

 

Η διπλωματική πτυχιακή της εργασία στις διεθνείς σχέσεις: Το Κίνημα των Αδεσμεύτων Κρατών: Ιδεολογία και Υλοποίηση διακρίνεται με ‘Άριστα’.

 

Έχει σπουδάσει ακόμη αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και στο Πανεπιστήμιο του ‘Gothenburg in Sussex’ (1980-1981). Έχει λάβει το πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης με άριστα (1989). Έχει σπουδάσει θέατρο και αποφοιτήσει από τη Δραματική Σχολή της Τέχνης της Ρούλας Πατεράκη (1982-1985).

 

ΕΡΓΑΣΙΑ

1980 – 1991                Έχει δημοσιογραφήσει, μεταξύ άλλων, στον Οργανισμό Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης της Σουηδίας (Sveriges Radion) και στην ΕΡΤ – Ραδιοφωνικός Σταθμός Μακεδονίας.

1984 – 1988                Διδάσκει σε εκπαιδευτικούς θεσμούς δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα γνωστικά πεδία της Πολιτικής της Κοινωνιολογίας και της Επικοινωνίας.

1994    –  1998            Εργάζεται ως Επιστημονικός Σύμβουλος και Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Οπτικο-ακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), επιστημονικός φορέας του (τότε) Υπουργείου Τύπου, στην Αθήνα.

1997    –  1998            Διδάσκει στη μέση εκπαίδευση με την ιδιότητα του πολιτικού επιστήμονα, κατηγορία ΠΕ 13 Νομικών και Πολιτικών Επιστημών.

 

ΓΛΩΣΣΕΣ

 

Μητρική της γλώσσα είναι η ελληνική. Μιλά ακόμη, αγγλικά και σουηδικά άπταιστα. Επίσης γαλλικά και ισπανικά με επαγγελματική επάρκεια.