Skip to main content

Η Διακήρυξη των Κινηματογραφιστών: Εκδήλωση στην Αθήνα

H Λένα Ράμμου – Πρόεδρος του WIFT GR παρευρέθησε και συμμετείχε στην εκδήλωση για την Διακήρυξη των Κινηματογραφιστών / The Declaration of Filmmakers, που μετά τις Κάννες, τη Βενετία και το Σαν Σεμπαστιάν, ήρθε και στην Αθήνα. Μία πρωτοβουλία των: Athens Film Office, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου / Greek Film Centre και ΕΚΟΜΕ.

Συντόνισε το μέλος μας Αθηνά Ξενίδου και, παρευρέθηκαν και τα μέλη μας: Πέτρα Τερζή και Γεωργία Φώτου.

Η «Διακήρυξη των Κινηματογραφιστών» έχει ως στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος της πνευματικής ιδιοκτησίας των δημιουργών του κινηματογράφου, τη δίκαιη κατανομή των εσόδων και την άμεση αντιμετώπιση της εισβολής της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και στον οπτικοακουστικό τομέα.

Στην εκδήλωση, που έγινε την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χ. Δήμας, ο Πρόεδρος του ΕΚΚ Μάρκος Χολέβας, ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Λεωνίδας Χριστόπουλος, η Ελενα Χριστοδουλίδου, του Υπ. Πολιτισμού της Κύπρου, ο Λευτέρης Ελευθερίου, Film Commissioner της Κύπρου, η Έλλη Ρούσσου, δικηγόρος για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, και η Αθηνά Ξενίδου, Πρόεδρος της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου.

Ομιλητές μεταξύ άλλων ήταν οι Mαρίν Φρανσέν (Γαλλία) – Ράντου Μιχαιλεάνου (Γαλλία) – Φραντσέσκο Ρανιέρι Μαρτινότι (Ιταλία), ο Γαβριήλ Τζάφκας, μέλος της Ένωσης Σκηνοθετών Δανίας.

Συμμετείχαν, επίσης, μέσω βίντεο, οι Χάουαρντ Α. Ρόντμαν – Πρώην Πρόεδρος του WGA (Σωματείο Σεναριογράφων Αμερικής) ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο Μπιλ Άντερσον, σκηνοθέτης και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Σκηνοθετών (FERΑ) και η Πωλίν Ντουράν-Βιάγ CEO της FERA.

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ


Εμείς, οι κινηματογραφιστές, εργαζόμαστε στο σταυροδρόμι “μιας τέχνης και μιας βιομηχανίας” (André Malraux). Είμαστε αυτοί που καλλιεργούμε την καλλιτεχνική διάσταση αυτής της βιομηχανίας. Η βιομηχανία μας δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς την ελευθερία των δημιουργών και των κινηματογραφιστών.

Σήμερα, η ποικιλομορφία και η ζωτικότητα της κινηματογραφικής βιομηχανίας αποδυναμώνονται όλο καιπερισσότερο από ορισμένες πρακτικές που αντιβαίνουν στις βασικές αρχές των πνευματικών δικαιωμάτων και τηςδημιουργικής ελευθερίας. Οι πρακτικές αυτές περιλαμβάνουν την επαναγραφή του σεναρίου, τις επιβαλλόμενεςκαλλιτεχνικές συνεργασίες και τα castings, το μοντάζ ταινιών από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και τιςπροδιαγεγραμμένες επιλογές μουσικής επένδυσης (soundtracks), με αποτέλεσμα να μετατρέπονται οι σκηνοθέτεςσε εκτελεστές και όχι σε δημιουργούς.

Αυτές οι πρακτικές, που αποσκοπούν στην καταστρατήγηση του αρχικού πνεύματος του έργου -και επομένως,εμμέσως και του τελικού έργου- για εμπορικούς λόγους, αναπόφευκτα αποτελούν μια μορφή λογοκρισίας, επιζήμια για κάθε δημιουργική διαδικασία. Θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία του πειραματισμού και καθιστούν τον δημιουργόαόρατο, ευθυγραμμιζόμενες επικίνδυνα
με την επικρατούσα αντίληψη περί πνευματικών δικαιωμάτων στην αμερικανική αγορά.
Αυτές οι πρακτικές δεν είναι ευπρόσδεκτες ούτε στη δική μας κινηματογραφική βιομηχανία, ούτε στηνοπτικοακουστική βιομηχανία, όπου η ίδια τάση παρατηρείται ήδη εδώ και πολύ καιρό.
Επομένως, είναι απολύτως κρίσιμο να προστατεύσουμε την ιδιότητά μας ως δημιουργών και να
επαναεπιβεβαιώσουμε τα ηθικά μας δικαιώματα, υπενθυμίζοντας ότι τα ακόλουθα στοιχεία πρέπει να συμφωνούνται αμοιβαία από τον δημιουργό και τον παραγωγό, η συνεργασία και η αμοιβαία εμπιστοσύνη των οποίων βρίσκονται στο επίκεντρο της δημιουργικής μας διαδικασίας.

Δεν πρέπει να προστίθενται, να διαγράφονται ή να τροποποιούνται χωρίς τη ρητή συμφωνία του δημιουργού τακάτωθι:
– η τελική έκδοση του σεναρίου,
– ο τίτλος της ταινίας,
– το τελικό μοντάζ της ταινίας,

Συμπεριλαμβανομένων των τίτλων αρχής και τέλους της ταινίας, το όνομα των δημιουργών πρέπει να εμφανίζεται:
– στους τίτλους της ταινίας,
– σε κάθε φυσικό ή ψηφιακό προωθητικό υλικό,
– σε κάθε κανάλι και μέσο μετάδοσης, στη σελίδα παρουσίασης της ταινίας, εφόσον υπάρχει (τηλεοπτικά κανάλια, διαδικτυακές πλατφόρμες βίντεο κατά παραγγελία με pay-per-view ή συνδρομή, κ.λπ.)


Τυχόν μη συμμόρφωση με τα ανωτέρω σημεία ή/και τυχόν άσκηση πίεσης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υπόταξη των δικαιωμάτων, γεγονός που θα άνοιγε το δρόμο για την εκ νέου μετατροπή της σύμβασης εκχώρησηςδικαιωμάτων σε σύμβαση εργασίας. Αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται την απώλεια των δικαιωμάτωνεκμετάλλευσης του έργου.
Κατόπιν αιτήματος κάθε δημιουργού, κάθε παράβαση των
ανωτέρω σημείων, από τη συγγραφή του σεναρίου έως το τελικό μοντάζ, θα πρέπει
να καταγράφεται και να τιμωρείται.
Με την παρούσα κοινή δήλωση, δεσμευόμαστε να μην δεχθούμε καμία παρέκκλιση από τις αρχές αυτές, ούτε ναυπογράψουμε οποιαδήποτε σύμβαση ή συμφωνία που θα ήταν αντίθετη προς αυτές.
Καλούμε όλους όσοι συνδέονται με αυτή την πολιτιστική εξαίρεση να δεσμευτούν επίσης προς αυτή την κατεύθυνση.


Για να υπογράψετε τη Δήλωση, κάντε click σε αυτόν τον σύνδεσμο
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd5C7dAo2M8bDPu4RmXIymJQzA0WPQrKIdUbaCqBG_E1BRhvw/viewform

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *